Gradjevinske mašine

Da bi se gradjevine izgradile potrebne su mašine koje to rade.Na ovoj stranici smo vam naveli neke gradjevinske mašine koje su potrebne za izradu objekata.Neke od gradjevinskih mašina su:

 

Bager

Bager je mašina koja se koristi za kopanje,utovaranje,ravnanje,seču…Može da utovara:pesak,kamen,tucanik,zemlju…Takodje može da kopa:rupe, bazene, rovove…Bageri imaju posebne kašike kojima može da dodaj i pomoću njih može da se radi više stvari.

Mini bager

Mini bager ima ulogu da radi sve ono što veliki ne može.Na primer on može da se zavuče na mala mesta i tu da kopa, jer veliki ne može tu da prođe.Mini bager obavlja iste funkcije kao i veliki.

Kamion

 

Kamion služi za prevoz onoga što je bager utovario.On može biti u više veličina.Kamioni imaju stranicu uz pomoć koje može da prevozi skoro sve vrste tereta.

Viljuškari

Viljuškari imaju ulogu u prenosu paleta.On ima viljuške koje se ukopaju pod paletu i tako prenose ih.On se korim uglavnom za prenos namirnica, sokova …

Kamion mešalica

Kamion mešalica ima ulogu u prenosu betona do gradilišta, tamo svušta sliv i tako sipa beton.On ima mogućnost da se meša beton da se u transportu ne bi stvrdnuo i posle nebi mogao da se moristi.

Valjak

 

Valjak je mašina koja se koristi za ravnjanje i nabijanje podloge.Podloga može biti: zemljište, asfalt, tucanik …

Grebalica za asfalt

Grebalica za asfalt je mašina koja se koristi za skidanje asfalta.Ona ima i noževe koje su poredjane u krug i vrtese, takodje ima i transportnu traku koja služi da skinuti asfalt stigne u kamion.

Utovarivač

Utovarivač je mašina koja se koristi za utovar materijala  poput:peska, uglja, šljunka, i drugih sličnih materijala. On ima veliki kašiku koja uz pomoć hidrauličnih klipova može da se podiže i istovara u kamion.

Kombinovani bager

Kombinovani bager je mašina koja ima pozadi bagerovu kašiku sa rukom i kašiku kao na utovarivaču zato se zove kombinovani. On u kabini ima komande na prednjoj strani i na zadnjoj zbog dve kašike i ima stolicu sa mogućnosti okretanja.

Kamion – šleper

Kamion – šleper je vrsta kamiona koja ima odvojivu kipu i koju sam kamion vuče.

Kamion – kiper

Kamion – kiper je vrsta kamiona koja se koristi u gradjevinske svrhe.Njegova kipa je pričvršćena na zadnjideo i na početku je kpip koji diže kipu.

Kamion – kran

 

Kamion – kran je poseban kamion koji ima mali kran s čime može da se utovara i istovara.

Kamion – labudica

Kamion – labudica je šleper sa posebnom prikolicom kojom se prevoze vozila i mašine.

Kran

 

Kran je gradjevinska mašina koja se koristi za prenos, dizanje vertikalo,spuštanje.Kran na napred ima sajlu sa kukom da bi moglo da se zakači i diže na vrh zgrade.Pozadi ima betonski teg koji se koristi da se u trenutku dizanja stvari ne nagne napred,Na dnu isto ima betonske tegove da kran ne bi pao.Ceo on je pun rupa i zato da ga vetar ne bi odneo.

Damper

Damper je vozilo namenjeno za prenos rasurih materijala poput:šljunka,peska,tucanika,kamena,cement,kreca… Damper ima namenu na gradilištima i rudnicima.Damper je pogodan na gradilištima zato što ima veliku nosivost i snagu tako da kad se zidaju velike zgrade za koje treba puno materijala on bez velikog napora može da prenese puno materijala.Takodje on ima jako bitnu ulogu i u rudnicina jer može da ponese mnogo kamena jer je veliki i snažan pogotovo uz veliku uzbrdi lako prolazi.

Takodj imaju i manji koji se uglavnog koriste za rad u drorištima,jer su mali i praktični i mogu da se zavuku svuda.

Dodatak za bilo koje vozilo – Prikolica

Na svako drumsko vozilo može se staviti  prikolica.Prikolica služi za prevoz stvari koje su premale za gepek a ima i velike za kamion.On je praktičan jer imaju male za prevoz robe,dok postoje i prikolice veličine kamionske kipe.Postoje i prikolice koje su fiksirane za auto i imaju ulogu velikog gepeka.

Kamion za šut

 

Kamion za šut je kamion koji ima ulogu u prevozu otpada uglavnom na deponiji,ali i u gradjevinarstvu.Taj kamion ima bitnu ulogu u gradjevinarstvu, jer kada se nešto proširuje pa se lomi zid ili kad je nešto loše napravljeno.Pa onda se na kamion za šut tovara.On je dobar zato što ima kontejner koji može da se nakači i otkači sa kamiona jer ima dve ruke koje pomažu da se podigne.On oglavnom kada imate nebitne stvari: garnitura – fotelja,kauč,ormar, smeće, šut – naprimer kada se lomi neki zid ili kuća i to što ostane naziva se šut.

Kamion cisterna

Kamion cisterna je kamion ili šleper koji ima odredjenu prikolicu koja je namenjena za prevoz tečnih materijala.On ima čep na vrhu na koji se kači cev i puni se isto tako i prazni.On može da prevozi:gorivo,benzin,vodu,mleko i ostale tečne materije.Kamion cisterna nije bitna samo u gradjevinstvu nego i za sva vozila da ih napuni i omogući za rad.Kada je kvar sa vodovodnim cevima voda se isključuje i onda dolazi kamion cisterna koja prevozi vodu i tako onda ljudi imaju vodu dok se kvar ne otkloni.

Skreper

Grejder

Finišer

Krtica

 

U footeru možete da posetite još stranica(početna,O nama,Gradjevinske mašine,proizvodi…)