Cement

Cement

Cement

Cement

Svakako jedan od najstarijih i najkorišćenijih građevinskih materijala jeste cement. Od kada je izmišljen, cement nije prestao da se koristi; a i zašto bi kad su sve karakteristike ovog vezivnog građevinskog materijala zaista odlične? Kada je izmišljen cement? Iako se ne zna tačno kada je otkriven cement u obliku koji najviše podesća na ovaj koji mi danas koristimo, zna se da su ga koristili još u drevnom Rimu. Ne treba zaboraviti ni ono što su koristili drevni egipćani, a iz čega se izrodila ideja za cementom – smesu od gline, krečnjaka i vode. Taj prvi rimski cement nosio je ime Pucolan po mestu odakle su uzimali vulkansko zemljište kako bi ga dodali pomenutoj egipatskoj smesi i na taj način je unapredili.

Znate li kako se danas dobija cement? Cement je izmišljen po ugledu na stare načine zidanja kuća od blata, dakle u njemu ima prirodnih materijala kao što je glina. Cement se dobija sitnjenjem kamenog materijala koji je nastao mešanjem i pečenjem gline i krečnjaka. Dakle, prvo se smesa od krečnjaka i gline peče na veoma visokim temperaturama (1350 – 1450°C) pa se zatim dobijena smesa melje i sitni sve dok se ne dobije ona fina sitna prašina hidrauličnog mineralnog veziva, poznatijeg pod imenom – cement.

Kao što i sami znate od cementa se kasnije dobija malter, ili beton, ili cementno mleko, zavisi od toga koji vam je materijal potreban. Da li kvalitet maltera zavisi samo od kvaliteta cementa? Iako kvalitet maltera u najvišoj meri zavisi od kvaliteta samog cementa, do lošeg maltera može dovesti i loša razmera cementa i peska/šljunka. Dakle, nije sav posao gotov kada se nabavi najkvalitetniji cement, treba biti majstor i napraviti malter koji Vam je potreban ( za ravanjanje, izlivanje, zidanje, itd.).

Vremenom su nastale različite vrste cementa, pa tako imamo običan sivi cement koji se kod nas najčešće koristi, zatim beli cement za čiju izradu se umesto obične gline koristi ona najčisitija, najfinija glina koja ima veći procenat kaolina. Ova glina se naziva i bela ili porcelanska glina, veoma je masnija od obične gline, ali i kvalitetnija. Upravo ona daje ovom cementu belu boju, i samim tim drugačije estetske karakteristike. Postoji i specijalni cement „Ciment Fondu“, koji se pravi od boksita i krečnjaka; veoma je otporan na visoke temperature i veoma primenljiv u građevini. I dan danas se radi na daljem unapređenju cementa, otkrivanju nečeg novog kako bi se još više poboljšale njegove već fantastične karakteristike. No, ostavimo priliku i da nas nešto iznenadi u budućnosti, a skoncentrišimo se na ovo sada i ovde… potreban Vam je kvalitetan cement? Mi ga imamo, došli ste na pravu adresu. Pozovite nas i poručite najkvalitetniji cement u našoj zemlji! Ukoliko Vam je potreban i pesak ili šljunak da biste napravili malter prema Vašim potrebama, ne trebate tragati dalje – sa nama sve rešavate!

Категорија:

Рецензије

Још нема коментара.

Be the first to review “Cement”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *