Cigla

23.00din

Категорија:

Опис

Cigla

Cigla je svakako jedan od najvažnijih građevinskih materijala. U pitanju je proizvod keramičke industrije, a poznata je i pod imenom opeka. U pitanju je složeni, odnosno kompozitni građevinski materijal, jer se sastoji iz više različitih materijala – dobija se sušenjem i pečenjem smese peska, gline i vode. Kada je reč o keramičkoj industriji, opšte je poznato da je upravo cigla najprodavaniji njen proizvod. Cigla se može praviti ručno (kalupi) ili mašinski.

Kako odabrati kvalitetnu ciglu?

Znate li koje karakteristike treba da tražite u cigli, kako biste znali da je ona kvalitetna? Pre svega, cigla mora biti pravilnog oblika i ivica, i ravnih strana. U sebi ne sme sadržati više od 2% soli koje su rastvorljive u vodi. Kvalitetna opeka biće otporna na mraz. Takođe, ne sme u sebi sadržati u velikoj količini slobodni živi kreč, jer bi to ugrozilo njen vek trajanja – veoma brzo bi postala krhka te bi bila podložna oštećenjima i mrvljenju (što može biti veoma opasno). Treba se obratiti pažnja i na sposobnost cigle da upija vodu kako bi se mogla dobro povezati i učvrstiti veznim materijalima.

Koje sve vrste cigli postoje?

Postoji nekoliko vrsti cigli, a najpoznatije su:

  • Porozne cigle

Pružaju izuzetno dobru izolaciju (kako zvučnu tako i toplotnu), zbog šuplijna koje su u njoj ravnomereno raspoređenje. Ova poroznost se dobija dodavanjem lako sagorivih materijala, poput drvene strugotine, u glinenu masu od koje se izrađuje opeka. U toku pečenja ti materijali se unište, i na njihovom mestu ostaju sitne pore. Pored prednosti izolacije porozne cigle imaju i svoje mane – upijaju vodu, neotporne su na mraz i trpe mali pritisak.

  • Fasadne cigle

Kao što joj i samo ime kaže, fasadna cigla se najčešće koristi za zidanje fasada, mada se zbog veoma dekorativnog izgleda može koristiti i za zidanje nekih unutrašnjih zidova, svodova, česmi i svega onoga što mislite da bi bilo lepo da ostane u toj formi – bez dodatnog malterisanja. Ima ih u prirodnim bojama i sa posebnim površinskim doradama (reljefne šare).

  • Radijlne cigle

Ove cigle imaju vertikalne rupe, a koriste se za gradnju silosa, bunkera, stojećih kružnih dimnjaka…   Rupe ne smeju zauzimati više od 12% od ukupne površine kojom cigla naleže na podlogu.

  • Šuplje cigle i blokovi

Blokovi i šuplje cigle su takođe građevinski materijali napravljeni od pečene gline, ali sa horizontalnim ili vertikalnim šupljinama. Koriste se za gradnju kako spoljnih tako i unutrašnjih zidova. Moraju upijati vodu najmanje 8%, ne smeju imati ni malo slobodnog živog kreča u sebi.

Ovo su samo neke od osnovnih karakteristika najpoznatijih vrsta cigli. Profesionalni zidari poput nas mogli bi o njima da Vam pričaju danima. Svaki zidar će umeti da Vam objasni zašto više voli jednu od druge vrste cigli. Međutim, činjenica je da svaka od njih ima svoju primenu i svoje kvalitete, samo nekome više „leži“ da zida sa ovom ili sa onom. Naravno, neka osnovna pravila se moraju poštovati i ne može se sve zidati sa bilo kojom vrste cigle. Znate li koja je cigla potrebna Vama? Pozovite nas i poručite!

Cena je po komadu

Рецензије

Још нема коментара.

Be the first to review “Cigla”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *