Kreč

gradjevinski materijal krec

krec

Kreč

Smatrate da je došlo vreme za krečenje? Vašim zidovima je pod hitno potrebno osveženje? Kreč je najbolje sredstvo kojim možete osvežiti Vaše zidove, jer kreč nije samo nešto što će im dati tu čistu belu boju – on će ih i dezinfikovati. Tako je, kreč je ujedno i dezinfikator Vaših zidova, što znači da će Vaše sveže okrečene prostorije biti ne samo lepe na oko, već i zaista u potpunosti čiste.  Znate li od čega se sastoji kreč? Kreč se sastoji od gline, kalcijum karbonata i nekih drugih primesa; u pitanju je jedno vezivo koje se dobija od krečnjaka i koje je stoga bogato mineralima. Ali, nije svaki kreč isti.

Koje vrste kreča postoje?

  • Živi kreč

Ova vrsta kreče se dobija pečenjem krečnjaka u posebnim pećima u kojima je moguće doseći visoke temperature (1000°C). Kada se krečnjak izloži ovoj toploti dolazi do hemijske reakcije kojom se zapravo formira živi kreč. Hemijska reakcija kojom se dobija živi kreč izgleda ovako:

CaCO3 = CaO+CO2

Da bi se kreč sačuvao u navedenom živom obliku mora se čuvati u posebno suvim prostorijama, jer prilikom najmanjeg kontakta sa vodom on se gasi, i pretvara u tzv. gašeni kreč. Ovaj oblik kreča sadrži više od 90% kalcijum-oksida od ugašenog kreča.

  • Gašeni kreč

Od navedenog živog kreča se vrlo lako dobija gašeni kreč dodavanjem vode. Međutim, dodavanjem vode nije ceo proces gotov, odnosno živi kreč nije odmah u potpunosti ugašen, već mora stajati u posebnim krečnim jamam oko tri nedelje. Ovaj period je dovoljan kako bi bili sigurni da su i se najmanje čestice kreča zaista ugasile. S obzirom na to da se kreč koristi za pravljenje maltera, ukoliko ne bi bio u potpunosti ugašen, njegova upotreba bi mogla dovesti do propadanja maltera. Ugašeni kreč može biti tečan –  krečno testo, ili u prahu te se zove hidratisani kreč.

  • Hidratisani kreč

Da bi se dobio ugašeni kreč u formi praha koristi se najminimalnija količina vode koja je dovoljna da se sve njegove čestice zagase. Takođe, njegovo gašenje se obavlja u specijalnim uređajima – hidratatorima. Hidratisani kreč se koristi i za spravljenje maltera, ali i za dezinfekciju zemljišta.

  • Hidraulični kreč

Ova vrsta kreča po svojim karakteristikama podesća na cement; u pitanju je kreč koji je na granici između običnog kreča i čuvenog portland cementa. On se dobija pečenjem krečnjaka koji sadrži veće količine gline na temperaturama ispod granice topljenja (600-800°C). Njegova hidrauličnost zavisiće od procenta gline.

            Potreban Vam je kreč za dezinfeckiju i osveženje Vaših zidova? Za spravljenje maltera? Za dezinfekciju zemljišta? Koja god vrsta kreča da Vam je potrebna, možete je pronaći kod nas. Najkvalitetniji kreč po najpovoljnijim cenama na jednom mestu! Pozovite nas i poručite onaj kreč koji će Vam pomoći da zaista majstorski završite posao!           

Категорија:

Опис

       

Рецензије

Још нема коментара.

Be the first to review “Kreč”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *