Rezana gradja

Rezana gradja

Rezana gradja

Rezana građa

U današnje vreme nije toliko teško biti stolar, koliko je to bilo teško nekada. Zašto? Zato što postoji mnoštvo alatki na struju koje uveliko olakšavaju posao. Zbog toga se sve više ljudi okreće ovom poslu kao kakvom lepom hobiju. Zaista je rad sa drvetom nešto prelepo, opuštajuće, a još i korisno. Kada na kraju vidite delo koje ste sami napravili od drveta, bilo da je u pitanju trpezarijski sto ili kakva lepa polica za knjige bićete presrećni. Ono što još više danas olakšava bavljenje stolarstvom kao hobijem je to što danas postoji mogućnost porudžbine raznorazne drvene građe, kakva god da Vam je potrebna. Sve je mnogo dostupnije nego što je nekada bilo.

Kvalitet dasaka jednako je važan kao i veština stolara. Pre svega, daske moraju biti savršeno suve. Znate li koliko se dugo suši daska? Godinu dana jedan centimetar daske. Ukoliko biste pokušali da napravite nešto sa daskama koje nisu u potpunosti suve, vremenom bi se desila transformacija Vašeg proizovda, jer bi se drvo sušenjem krivilo. Dakle, prva stvar je da daska mora biti potpuno suva. Daske se ne mogu bilo kako sušiti, jer ako nisu lepo raspoređene mogu se kriviti, a ako nemaju dovoljno provetravanja mogu na mestima zabuđati. Važno je obezbediti daskama sjajne uslove kako bi se osušile i postale fantastičan materijal za izradu najlepšeg nameštaja od drveta.

Kada se kaže „rezana građa“ misli se na daske različitih dimenzija i od različitog drveta. Deblijne dasaka se kreću od 18 do 80 mm, u zavisnosti o kojem je drvetu reč. Što se dužina tiče obično su to daske od 1 do 8 metara, a širine od 20 do 50 cm. Naravno, postoji mogućnost porudžbine dasaka dimenzija koje su baš Vama specifično potrebne. Pod rezanom građom se podrazumevaju još i grede, letve, podletve i štafle.

Kod nas u zemlji se uglavnom mogu pronaći daske sledećih vrsta drveća:

  • Od četinara iskorišćavaju se – smrča, bor i jela;
  • Od listopadnog drveća iskorišćavaju se: jasen, trešnja, parena bukva, slavonski hrast, orah…;
  • Od egzotičnog drveća mogu se nabaviti daske od: tik, wenge, sapeli mahagoni…;

U rezanu građa ubrajaju se i palete, koje se sve češće primenjuju ne samo kao potrošna roba u fabrikama, već i kao deo nameštaja. Sve češće možete videti kako se palete na fantastičan način koriste kao stočići, ali i elementi za sedenje ( na koje su samo nabacani dekorativni jastuci i presvlake). Palete će Vašem domu dati onu toplu i starinsku notu, uklapaju se u skoro svaki stil enterijera.

Kod nas postoji veliki izbor rezane građe! Možemo rezati daske prema dimenzijama koje su Vama potrebne, a možete poručiti i daske već postojećih dimenzija. Sve naše daske su 100% suve i kvalitetne, fino obrađene. Imate li viziju onoga što želite od drveta da napravite? Pozovite nas i poručite rezanu građu koja Vam je potrebna.

 

Број артикла: 001 Категорија:

Additional information

Тежина 3 kg
Димензије 20 x 30 x 2 cm

Рецензије

Још нема коментара.

Be the first to review “Rezana gradja”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *