Siporeks blok

 

Siporeks blokovi Još jedna vrsta blokova koja je osvojila tržište građevinskog materijala je siporeks blok. Ovi blokovi izgledom donekle podsećaju na betonske blokove, ali se po svojim karakteristikama veoma razlikuju – pre svega neuporedivo su lakši. No, krenimo redom – od čega se prave siporeks blokovi? Oni se izrađuju od mešavine sitnog kvarcnog peska i portland cementa visokog kvaliteta. Posebno je interesantno da se kvarcni pesak sa vodom melje do krupnoće zrna na 0,1mm. Tek kada se dobije ovako fina smesa kvarcnog usitnjenog peska i vode, dodaje se cement . Tako pripremljena smesa se izliva u posebne kalupe u kojima stoji oko šest sati. U toku tih šest sati stvaraju gas koji zbog vodonika prouzrokuje pore u smesi. Nakon toga, blokovi se mašinski seku prema unapred određenim dimenzijama i oblicima. Postoji više različitih oblika u kojima nam stižu siporeks blokovi, kao što su:

  • Zidni
  • Fasadni paneli
  • Krovni
  • Podni

Nakon što su oblikovani, blokovi se stavljaju u autoklave gde se izlažu visokim temperaturama (180°C) i velikom pritisku (oko 10 atmosfera). U ovim autoklavama blokovi ostaju i do 15 časova, jer ovde se zapravo vrši glavno učvršćivanje betona. Osnovne karakteristike siporeks blokova             Siporeks blokovi imaju mnogo prednosti u odnosu na betonske i obične giter blokove, kao što su:

  • Izuzetne termoizolacione sposobnosti – ne zahtevaju dodatnu izolaciju!
  • Otporni su na dejstvo požara;
  • Laki su, a čvrsti i izdržljivi;
  • Mogu se seći i oblikovati prema potrebi veoma jednostavno (bilo kojim alatima poput sekire, testerice, bušilice…);
  • Kroz njih se lako sprovodi instalacija;
  • Otporni su na mraz;

Siporeks blokovi mogu biti armirani i nearmirani. Da bi se dobio armirani siporeks blok, armatura se stavlja u kalupe pre izlivanja smese, ali je važno da armatura bude posebno zaštićena. Po svemu sudeći čini se da siporeks blokovi imaju mnogo prednosti, pa je pravo  pitanje – imaju li nekakvih mana u odnosu na betonske i giter blokove? Nemaju.Činjenica je da betonski blokovi zbog svoje težine imaju nešto jaču izdržljivost, ali zbog toga su slabi izolatori i hidroskopni su (podlozni vlagi) dok to sa siporeks blokovima nije slučaj. Tragate za idealnim blokovima koji su otporni na mraz i požar, koji su odlični toplotni izolatori, a sa kojima se veoma jednostavno i lako zida? Koje je pored svega toga takođe moguće lako seći i oblikovati po želji? I još da nisu teški? Da, moguće je – siporeks blokovi zaista imaju sve ove fenomenalne karakterisitke. Pozovite nas i poručite onoliko siporeks blokova koliko Vam je potrebno!

Категорија:

Опис

 

Siporeks blok

Рецензије

Још нема коментара.

Be the first to review “Siporeks blok”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *