Stiropor i stirodur

stiropor i stirodurStiropor i stirodur

Zimi Vam je hladno, leti Vam je toplo – šta god radili, koje god toplotne ili rashladne uređaje koristili, ne možete da postignete odgovarajuću temperaturu u Vašem domu? Verovatno nemate dobru izolaciju. Bez kvalitetne termoizolacije Vaših zidova biće veoma teško postići idealnu temperaturu u Vašem domu. Pitate se – kako su nekada ljudi boravili u svojim kućama, kada nije bilo ovih popularnih termoizolacionih materijala kao što je stiropor? Znajte da je ljudima nekada bilo mnogo prijatnije u domovima, jer su kuće bile izgrađene od drugačijih materijala – zidovi su bili zemljani i velikih debljina (oko pola metra) što je obezbeđivalo fantastičnu izolaciju. Međutim, u savremenoj gradnji više se ne zidaju zemljane kuće, zbog toga je neophodno našu noviju tehonologiju zidanja malo unaprediti dodatnom izolacijom. Izolacija stiroporom je odličan način da izolujete Vaše zidove – lako se postavlja, nije skupa, a veoma je efikasna.

Šta je zapravo stiropor i kako se pravi?

Stiropor je ime za ekspandirani polistiren, a polistiren je polimer stirena (stiren je jedinjenje koje pripada grupi aromatičnih ugljovodonika). Pravi se tako što se u tečni polistiren napumpa neki od ugljovodonika (najčešće pentan), te se smanjenjem pritiska uzrokuje ekspanzija i polimerizacija.  I tako dobijamo onaj dobro poznati beli stiropor, koji pravi neprijatan zvuk kada se cepa, ili kada ga nečim ogrebemo.

Šta je stirodur?

            Sitorodur je zapravo ekstrudirani polistiren. Dakle, za razliku od stiropora koji se dobija vršenjem ekspandiranja, za dobijanje stirodura se vrši ekstrudiranje. Reč je, dakle, o istoj sirovini. I sitrodur i stiropor su odlični izolacioni materijali koji imaju konstantnu zapreminu i debljinu. S obzirom na to da je stirodur nešto tvrđi i otporniji od stiropora, on se najčešće koristi za izolaciju podova (odnosno, površina koje trpe pritisak).

Mane sitropora i stirodura kao termoizolacionih materijala

            Jedina mana ovih izolacionih materijala je to što zidovi leti često ne mogu da dišu, pa se u prostorijama stvara mala zapara. Dakle, iako temperatura ne mora biti visoka u prostoriji, zbog  nepropusnosti materijala stvara se više vlažnosti, što nije baš prijatno. Međutim, ova mana nije ništa naspram prednosti koje imaju ovi termoizolacioni materijali.

Prednosti stiropora i stirodura kao termoizolacionih materijala

            Stiropor i stirodur zaista drže fantastičnu izolaciju i zimi i leti. Izuzetno se lako postavljaju. Lako se seku, te se moge ukrajati uz prozore i iskoristiti u potpunosti. Postavka stiropora kao izolacionog materijala sa svim dodatnim materijalima koji su za to potrebni (mrežica, lepak…) zaista nije skupo termoizolaciono rešenje, a veoma je efikasno. Stiropor se može postavljati i na spoljne i na unutrašnje zidove.

U danšanjoj savremenoj gradnji nema boljeg rešenja za toplu kuću zimi, a hladnu letu, do postavke izolacije od stiropora. To je najjeftinije, najpraktičnije i najefikasnije rešenje.  Rešili ste da izolujete Vaš dom? Poručite kod nas najkvalitetniji stiropor i stirodur na tržištu!

Категорија:

Рецензије

Још нема коментара.

Be the first to review “Stiropor i stirodur”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *